Facebook

Bulgaria
Начало > Варна > Архив новини

Варна ще става дестинация за сватбен туризъм

Expert.bg

Варненската туристическа камара (ВТК) ще разработва нови продукти с цел да привлича младоженци от различни държави, които да сключват брак в морската столица.
Това съобщи вчера председателят на браншовата организация Марин Нешков. Проектът ще се реализира със съдействието на общинската фирма "Обреди" ЕООД.
Амбицията на камарата е да превърне града в една от европейските дестинации за сватбен туризъм.
В Европа за сватбен туризъм са популярни 17 страни, но България не е сред тях и нашата задача е да променим това, коментира председателят на ВТК. Това е свободна ниша, която ще позволи на бранша да се справи по-лесно с кризата, обясни той.
Нешков посочи, че освен младоженци, ще се предлагат продукти за двойки, които честват годишнини от сватбата си, както и за желаещи да направят сватбено пътешествие.

Проучване на ВТК показва, че през последните пет години интересът към този тип туризъм в световен мащаб е нараснал четири пъти. 16 на сто от младоженците посочват чужбина като предпочитано място за сключване на брак, сватбено пътешествие и отбелязване на семейна годишнина.
Управителят на "Обреди" Любчо Любчев допълни, че през последните няколко години във Варна са се венчали над 2 400 двойки от Израел. През миналата година в града са сключени 119 смесени брака, като чуждестранните младоженци са били от 26 държави.

Във Варна има възможност да се предлагат атрактивни бракосъчетания. Така например двойките могат да се врекат във вечна вярност на яхта или под водата. Освен това интерес за младите влюбени би представлявал и манастирът "Св. Константин", където се съхраняват мощи от Св. Валентин.
Първото представяне на Варна като дестинация за сватбен туризъм ще бъде направено на международното туристическо изложение в Букурещ през март.

Новини

2015/11/24

За втора поредна година в София ще се проведе пресконференция Go2Balkans - В2В туристически форум за още...

2015/11/12

Велико Търново е на трето място в класацията на Trivago за най-изгодно туристическо място в света. още...

2015/07/27

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм за създаването в още...